Hrvatska politika posvađana je sa statistikom. Naime, kao da u Vladi ne znaju za podatak da više od 90 posto kućanstava živi u vlastitom stanu. Prema tom pokazatelju pri samom smo vrhu u Europi – samo su Rumunjska (95,3 posto) i Mađarska (91,7 posto) ispred hrvatskih 90,5 posto. I čini se da radimo sve kako bismo se približili stopostotnom življenju u vlastitim stambenim objektima.

Upravo je pokrenut novi krug subvencioniranja stambenih kredita posredstvom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a lokalne jedinice s vremena na vrijeme u opticaju imaju natječaje iz programa poticane stanogradnje (POS). U proteklih šest godina država je subvencionirala više od 27.687 stambenih kredita osobama mlađim od 45 godina i sagradila još 8356 stanova POS-a.

Gomilanje nekretnina bez poreza

Kao i obično, i u ovoj je priči sve okrenuto naglavačke. Iako mahom živimo u vlastitim stanovima i kućama, na koje ne plaćamo praktički nikakav porez, ne odajemo dojam bogatstva, usprkos najnovijoj izjavi premijera AP prema kojoj je njegova vlada zemlju dovela ‘među 15 najrazvijenijih zemalja‘. Hrvatska je zaista među 15 najrazvijenijih država – tranzicijske Europe; kojih je ukupno 17, kad se uključe i države koje su zemljopisno u Europi, ali (još) nisu u EU.

No vratimo se stambenom fondu, prema kojem su najsiromašnije države u Europi Švicarska i Njemačka (s manje od 50 posto kućanstava u vlastitim stambenim jedinicama) te Austrija i Danska (manje od 60 posto). No tim se bokcima gomilanje stanova i vila porezno ne isplati ako te nekretnine nisu u optjecaju cijele godine (stanovanje vlasnika ili iznajmljivanje).

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay