Razvija se ključna energija budućnosti

Više od 70 predstavnika hrvatskih i španjolskih tvrtki te udruga i institucija danas je sudjelovalo na online sastancima koje su organizirale HGK i španjolsko udruženja znanstvene industrije Ineustar te komore kako bi se uključile u projekt Dones vrijedan 707 milijuna eura.

Naime, posjetom španjolskog kralja Hrvatskoj prošle godine i sporazumima koje je HGK potpisala sa španjolskim udruženjima stvoreni su temelji za lakši pristup sredstvima iz hrvatsko-španjolskog projekta Dones. Tvrtkama su na raspolaganju tri aspekta uključivanja u ovaj projekt: kroz sredstva za fuzijske tehnologije za kojeg bi Hrvatska kao partner trebala isporučiti opremu proizvedenu u RH u vrijednosti pet posto projekta, tj. 35 milijuna eura, zatim kroz druge popratne nabave poput logistike, kao i kroz partnerstva sa španjolskim tvrtkama ili u statusu podizvođača. Zadnji aspekt suradnje bio je, kako ističu u HGK; povod za organizaciju današnjih B2B razgovora.

Gradnja ITER-a

U prvom dijelu online susreta predstavile su se hrvatske i španjolske tvrtke koje imaju reference i certifikate relevantne za Dones. Tvrtka Inetec prva je hrvatska tvrtka koja je dobila posao na gradnji ITER-a (međunarodni istraživački i inženjerski projekt na polju nuklearne fuzije). U međuvremenu, poslove su dobile i hrvatske tvrtke Monting Power Systems i Primakon. Svoje su proizvode i rješenja danas predstavile hrvatske tvrtke Inetec, Jedinstvo – PNO (Teh-Cut), Monting Power Systems, Multinorm i Monting, kao i tvrtka Fripol, koja je postala dobrovoljna članica HGK upravo kako bi mogla sudjelovati u poslovnim susretima i projektima vezanim uz fuziju.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr