ZUERICH, 25 siječnja 2017. (Hina/AFP) – Švicarski farmaceutski div Novartis izvijestio je u srijedu da su njegove rezultate u prošloj godini poduprli novi proizvodi dok mu je neto dobit prepolovljena pod utjecajem prodaje dijelova poslovanja.

Prošlu je godinu Novartis zaključio s neto dobiti od 6,7 milijardi dolara, što je 62 posto manje nego u godini ranije. Ako se uzmu u obzir samo zadržana poslovanja, neto dobit kliznula je 5,0 posto, a najviše za 1,0 posto. Ako se isključe još i promjene valutnih tečajeva, porasla je jedan posto.

Obujam prodaje u zadržanim dijelovima poslovanja porastao je za 6,0 posto, ali je njena vrijednost kliznula za 2,0 posto, na 48,5 milijardi dolara. Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, prihodi su stagnirali na razini prethodne godine.

“Novartis je u 2016. ostvario solidne rezultate“, ustvrdio je izvršni direktor Joseph Jimenez u priopćenju, uz napomenu da je prodaja novih proizvoda ublažila gubitak ekskluzivnih prava u SAD-u na prodaju kemoterapeutika Gleeveca.

Prodaja novih proizvoda poskočila je 20 posto.

U ovoj godini u švicarskoj kompaniji ponovo očekuju stabilne prihode ako se izuzme utjecaj promjena valutnih tečajeva, budući da generička konkurencija i dalje nagriza prihode od njihovih starijih proizvoda.

Napominju i da će razmotriti opcije za oftamološki odjel Alcon, uključujući uvrštenje u burzovnu kotaciju.

Također planiraju otkupiti dionice u vrijednosti pet milijardi dolara, što je prema priopćenju “znak vjere u izglede za Novartisov rast”.

(Hina)