ZAGREB, 25. siječnja 2017. (Hina) – Za razvoj filantropske kulture u Hrvatskoj bitna je edukacija o važnosti i svrsi doniranja, a veća porezna oslobođenja te pojednostavljenje procedura zasigurno bi pridonijele motivaciji donatora, istaknuto je u srijedu na okruglom stolu Uloga zakonodavstva u razvoju kulture doniranja u Hrvatskoj. 

“Važno je educirati organizacije civilnog društva kako nastupati prema tvrtkama kada su u pitanju donacije, a tvrtke treba osvještavati da strateški promišljaju kome donirati i prednost daju inicijativama kojima je cilj stvarni i dugoročni razvoj zajednice”, kazala je Helga Može Glavan iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Kako je napomenula, donacije se smatraju porezno priznatim troškom, uz uvjet da nisu veće od dva posto ukupno iskazanog prihoda prethodne godine. Donacije iznad tog iznosa podliježu drugačijem poreznom tretmanu, odnosno uvećavaju poreznu osnovicu za izračun poreza na dobit.

“Povećanjem postotka poreznog oslobođenja tvrtkama bi se olakšalo doniranje, no one ga trenutno baš i ne koriste, jer ga često nisu ni svjesne. Porezna olakšica nije preduvjet za razvoj filantropske kulture, no predstavlja bitnu motivaciju”, kaže Može Glavan, koja ističe kako Hrvatska u poreznom oslobođenju donacija znatno zaostaje za većinom europskih zemalja.

Rezultati prvog nacionalnog istraživanja o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Hrvatskoj pokazali su kako preko 80 posto anketiranih ne zna za porezne olakšice za davanje u općekorisne svrhe, a 59 posto ocjenjuje kako su one malo ili nimalo poticajne.

Nasuprot tome, 47 posto smatra kako je zakonski i porezni okvir za doniranje uglavnom poticajan, dok preko 84 posto kompanija koje su sudjelovale u istraživanju ističu kako doniranjem žele unaprijediti okolinu u kojoj djeluju.

Kako je istaknula Marina Dimić Vugec iz udruge Održivi razvoj zajednice – ODRAZ, većina građana ima osjećaj i potrebu za doniranjem, a pojednicima i korporacijama zajedničko je da najviše senzibilteta pokazuju kada su u pitanju velike nacionalne humanitarne akcije za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva.

Pritom se najviše ističu akcija Zaklade Ana Rukavina – ‘Želim život’, akcije pomoći područjima nastradalima u poplavama, zatim obnova vukovarskog vodotornja, kao i doniranje SOS dječjem selu Lekenik.

Predstavljen je i projekt El Sistema u Istri, kojem je cilj društveni razvoj djece i mladih, a zasniva se na grupnom glazbenom educiranju unutar simfonijskog orkestra. Projekt je 2011. godine u Puli pokrenula udruga SO – DO El Sistema Hrvatska u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Predsjednik udruge Ricardo Luque, glazbenik koji je u rodnoj Venezueli naobrazbu započeo u ‘El Sistema’ orkestru, napominje kako ovakav projekt djeci pruža priliku za druženje i razvoj osobina kao što su solidarnost, disciplina, pomaganje, tolerancija i poštovanje, pri čemu orkestar predstavlja model idealne društvene zajednice s ciljem ostvarivanja zajedničkog cilja.

(Hina)