LONDON, 25. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 55 dolara pod utjecajem većih američkih zaliha, koje su potpirile bojazni da će pojačana proizvodnja iz škriljaca neutralizirati utjecaj smanjene proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugih velikih izvoznika.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,90 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo za 52 centa nižoj cijeni, od 52,66 dolara.

Raspoloženje na tržištima prigušili su tjedni podaci Američkog instituta za naftu (API), koji su jučer navečer pokazali snažniji rast komercijalnih zaliha sirove nafte, benzina i dizela no što se očekivalo. Zalihe nafte porasle su 2,9 milijuna barela, benzina za 4,8 milijuna barela a derivata za dva milijuna barela.

Pozornost se sada okreće službenom izvješću američke vlade, koje će biti objavljeno tijekom dana.

“Izvješće API-ja pritisnulo je cijene”, konstatirao je Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates. “Pritisak na cijene ojačat će ako i američka vlada objavi slične podatke”, dodao je Varga.

Veće američke zalihe zasjenile su objave iz OPEC-a i drugih velikih proizvođača o smanjenju proizvodnje. Tako su ministri na nedjeljnom sastanku u Beču objavili da je opskrba već smanjena za oko 1,5 milijuna barela dnevno, u odnosu na zacrtanih 1,8 milijuna barela dnevno.

U drugi je plan pao i podataka savjetodavne tvrtke Bernstein Energy da su globalne naftne zalihe u četvrtom tromjesečju prošle godine smanjene za 24 milijuna barela u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 5,7 milijardi barela. Toliko otprilike iznosi globalna dvomjesečna potrošnja.

Dok OPEC smanjuje opskrbu u SAD-u raste proizvodnja nafte iz škriljca. Tako je od sredine prošle godine porasla više od šest posto, približivši se ponovo razini s kraja 2014. godine, kada je počela pritiskati cijene nafte na globalnim tržištima.

Zbog obećanja novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da će poduprijeti industriju nafte analitičari su povisili prognoze rasta američke naftne proizvodnje. U međuvremenu su republikanci su u Zastupničkom domu američkog Kongresa pokrenuli inicijativu o izmjenama sustava oporezivanja kompanija, kojima bi se poticala domaća proizvodnja i izvoz i smanjivao uvoz.

Budući da je SAD još uvijek neto uvoznik nafte a to će vjerojatno ostati i u dogledno vrijeme, te bi promjene paralelno povećanju domaće proizvodnje mogle podići cijene nafte na američkom tržištu iznad razine onih u Londonu, procjenjuju u američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 52,51 dolar, što znači da je bila 41 cent viša nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina)