Velika trojka sada vodi bespoštednu utrku u naoružanju. Smatraju kako ne mogu dopustiti da onaj drugi odlučuje u svemiru, jer je to postalo sastavni dio ratovanja na Zemlji

Otkrića u svemiru će nam pomoći na mnogo načina, od kojih neke još ne možemo ni zamisliti. Drugi razlog je bazičniji, ali i neizbježan, s obzirom na povijest čovječanstva. Prvu svemirsku utrku djelomice je potaknuo Hladni rat, podsjeća Telegraph, pri čemu su SSSR i SAD morali dokazati da je njihov politički sustav superioran. Ovoga puta utrku pokreću vojna pitanja i komercijalna poduzeća koja namjeravaju istraživati Mjesec radi prirodnih resursa.

Više od 80 zemalja je prisutno u svemiru, ali glavni vojni akteri danas su Kina, SAD i Rusija. 

Velika trojka sada vodi bespoštednu utrku u naoružanju. Smatraju kako ne mogu dopustiti da onaj drugi odlučuje u svemiru, jer je to postalo sastavni dio ratovanja na Zemlji.

Sva tri glavna igrača imaju svoju verziju svemirskog zapovjedništva, ali i Japan, Francuska, Njemačka i Velika Britanija. Kao što kaže vojna mantra: ‘Svemir je sada područje ratovanja‘.

Moderno ratovanje poprilično se oslanja na satelite. Oni su dio nuklearnih sustava za rano upozoravanje, isporuku projektila, nadzor i komunikaciju.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay