Bankarstvo koje smo do sada poznavali znatno se promijenilo s disruptorima na tržištu, neobankama. Neobanke ili virtualne banke ne postoje u fizičkom obliku, nemaju poslovnice, dostupne su na sve širem teritorijalnom području, dostupnije su i korisnicima jer je za pristup dovoljno posjedovati pametni telefon.

Otvaranje računa vrlo je jednostavno, a pri tome nema dodatne papirologije i, što je najvažnije, nema fizičkog odlaska u poslovnice. Osim toga, virtualne banke su snažno orijentirane prema tehnološkim trendovima i inovativnosti, fleksibilne su, imaju niže troškove poslovanja, prepoznaju potrebe klijenata i pružaju im gotovo personalizirano korisničko iskustvo. 

Tradicionalne banke počele su se okretati digitalnim rješenjima i pod pritiskom konkurencije otvarati vrata novim tehnologijama i inovativnosti. No u usporedbi s neobankama, o tome su nešto tromije, nerijetko zaostaju u tehnološkim dostignućima, sporije reagiraju na promjenjive potrebe klijenata i promjene na tržištu. Ali, pomalo se i ta situacija mijenja. Čak i kod nas.

A kad se sve to spoji s makroekonomskim i geopolitičkim turbulencijama i šokovima, izazova za domaći financijski sektor ne manjka. U takvim okolnostima i ne začuđuje što pojedine bankarske grupacije razmišljaju o odlasku s našeg tržišta i traže kupce za poslovanje u našoj zemlji. No ima primjera koji pričaju i neke drukčije priče.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay