Manjak (kvalificiranog) kadra zahvatio je i IT tržište u Hrvatskoj, a tvrtke na razne načine nastoje zadržati radnike te istovremeno privući nove talente. Jedna povlastica, iako već dugo prisutna, vrlo je malo zastupljena na hrvatskom tržištu, no čini se da polako doživljava svoj procvat. Riječ je o opcijskim planovima, odnosno radničkom dioničarstvu, drugačijem vidu nagrađivanja zaposlenika

Dodjela dionica i organizirano radničko dioničarstvo u poslovnoj su praksi zamišljeni kao instrument poticanja razvoja poslovanja uključivanjem zaposlenika u vlasništvo kompanije. Sve više poslodavaca svjesno je prednosti tog modela, i za zaposlenike i za tvrtku.

Radničko dioničarstvo u samostalnoj Hrvatskoj nije novost, naprotiv postoji od 90-ih. No tada su porezni propisi bili komplicirani, a porezne stope su značajno varirale. Sada svjedočimo novom valu tog modela u Hrvatskoj, a predvode ga IT kompanije po uzoru na Silicijsku dolinu, među ostalim Infobip i Span.

‘U pravilu se radi o izdašnim iznosima’

Na pitanja što sve obuhvaća ESOP (Employee Stock Ownership Plan), koji su rizici te na što zaposlenici, ali i tvrtke trebaju pripaziti odgovorila nam je Petra Megla, direktorica u poreznom odjelu KPMG-a Hrvatska.

Radnik stječe dionice i zapravo postaje vlasnik manjeg dijela kompanije pa se time povezuju njegovi i interesi kompanije. ‘Radnik je spreman uložiti dodatne napore da kompanija raste jer u tome ima i vlastiti interes, a to je povećanje vrijednosti te ujedno vrijednosti njegovog udjela u njoj. U konačnici, ako se ostvari planirani rast i ciljevi koje je kompanija postavila pred radnika, on ima pravo na realizaciju plana, što pojednostavljeno znači da može unovčiti svoj vlasnički udio. U pravilu se tu radi o izdašnim iznosima’, ističe Megla.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay