EUROPSKA KOMISIJA prošle je godine predstavila tzv. Digitalni kompas, u kojem se navode planovi za digitalizaciju unutar Europske unije u tekućem desetljeću, do 2030.

Projekt koji bi trebao ugledati svjetlost dana početkom 2024. je tzv. EU digitalni novčanik, a ove jeseni započinje i pilot-projekt kao pripremna faza. Procjenjuje se da će usvajanje EU digitalnog novčanika donijeti korist za EU od oko 9.6 milijardi eura, a tijekom razdoblja od pet godina planira se otvoriti i 27.000 radnih mjesta.

Što je EU digitalni novčanik?

Riječ je o projektu Europske komisije koji predvodi predsjednica Komisije Ursula Von der Leyen, a njime se želi još bolje povezati članice Europske unije kroz jedinstveni digitalni identifikacijski sustav.

Tzv. Europski digitalni novčanik omogućit će građanima Europske unije da sigurno pohrane dokumente i osobne podatke u aplikaciji koja će izgledati kao proširena verzija onog što trenutno koristimo kroz aplikacije Google wallet ili Apple wallet.

Primjerice, moći ćemo pohraniti dokumente poput osobne iskaznice i vozačke dozvole, ali i medicinsku dokumentaciju, bankovne kartice, diplome i sl. Svi ovi dokumenti bit će pohranjeni na jednom mjestu i dostupni u nekoliko klikova preko mobilne aplikacije. Tako ćemo mobitelom moći autorizirati svoj identitet i pristupiti brojnim javnim i privatnim uslugama unutar cijele Europske unije.

Hrvatska je svojim građanima već omogućila digitalni identitet

Hrvatska je jedna od država Europske unije koje su svojim građanima već omogućile digitalni identitet. Uz portal e-Građani, pomoću kojeg možemo pristupiti uslugama javnog sektora unutar Hrvatske, od 2. kolovoza 2021. koristi se i tzv. druga generacija elektroničke osobne iskaznice (eOI Gen 2).

Nova osobna iskaznica je potpuno interoperabilna, što znači da građani Hrvatske mogu koristiti sve e-usluge drugih država članica EU. U potpunosti je usklađena sa zakonodavstvom Europske unije, a posjeduje šest novih značajki kojima se digitalizira javna uprava, smanjuje nepotrebna administracija i građanima olakšava svakodnevica.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay