Udruga Pokret otoka upozorila je danas da se nacrtom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama omogućuje ograničenje opće upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje pa čak i potencijalna naplata ulaska na plaže, zbog čega su poslali otvoreno pismo vladi.

Nezadovoljni predloženim zakonskim rješenjem u koje su, po njihovim riječima, imali uvid poslali su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministru Olegu Butkoviću i državnom tajniku Josipu Bilaveru, upozorivši da su dijelovi zakona nedopustivi.

Zabrinuti zbog moguće naplate na plažama

Poručili su da su uvidom u novi nacrt zakona izuzetno zabrinuti za potencijalno ograničavanje korištenja pomorskog dobra, posebice dijela koji se odnosi na morske plaže, njegovog ograđivanja te naplate koja bi ugrozila pravo građana na korištenje morskih plaža i pomorskog dobra.

Upozoravaju da svako ograničavanje pristupa moru i pomorskom dobru predstavlja ugrožavanje ljudskih prava te će, kako navode, prouzrokovati niz negodovanja građana, javnih otpora i prosvjeda, što će dugoročno narušiti odnose u zajednici i investicijski potencijal na obali i otocima.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay