Koliko se god to činilo izazovnim, ruski plin ipak je zamjenjiv, ali tajvanski čipovi o kojima ovise mnoge industrije to nisu. Ta otočna država naime raspolaže s daleko najjačim ljudskim kapitalom u ovoj industrijskoj niši, ima i tehnologiju i know-how koji drugi nemaju, a u slučaju obustave proizvodnje mnogim europskim industrijama prijetila bi nezapamćena kriza

Trgovinske sankcije koje je Kina uvela Tajvanu kao odgovor na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi još su jedan podsjetnik Europskoj uniji koliko je ovisna o ovom malom otoku s 23 milijuna stanovnika koji Peking smatra dijelom Kine. I dok Kina povećava pritisak na Tajvan i SAD, kolateralna žrtva tenzija je europski tehnološki lanac opskrbe, ovisan o tajvanskim čipovima, piše Politico.

Tajvan i zapadne tvrtke u velikom su riziku od rasplamsavanja kineskog gnjeva i pooštravanja mjera u vidu potpune blokade trgovine ili u najgorem slučaju kineske invazije na ovaj otok.

Bilo kakva blokada u proizvodnji u ovoj demokratskoj otočnoj republici osjetno bi se odrazila na ostatak svijeta, što se već moglo vidjeti i za vrijeme pandemije kada su zbog manjka tajvanskih čipova mnogi proizvođači automobila morali smanjiti proizvodnju.

Cijeli svijet ovisan o jednoj tvrtki

Prema Američkom udruženju industrije poluvodiča više od 90 posto vrhunskih čipova u svijetu proizvodi se na Tajvanu. Prošle godine elektronički strojevi i uređaji činili su 60 posto uvoza iz Tajvana u Europsku uniju. Najgori scenarij za europske tvrtke bio bi iznenadno smanjenje zaliha čipova koje proizvodi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). TSMC naime kontrolira više od polovice svjetskog tržišta poluvodiča.

Kupci su im mahom najveći igrači u globalnog tehnološkoj industriji, među kojima su naistaknutiji Apple, Qualcomm, Infineon i Nvidia. Kratko rečeno, svi tehnološki giganti koji se bave digitalizacijom i umjetnom inteligencijom ovise upravo o TSMC-ju.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay