Ministarstvo turizma i sporta u javnu raspravu pušta Zakon o turizmu, prvi zakon ovakve vrste koji bi na snagu trebao stupiti s 1. siječnja sljedeće godine za cilj ima osigurati očuvanje resursa i prostora, osigurati zadovoljstvo i kvalitetu života lokalnog stanovništva u turističkim destinacijama te osigurati konkurentnost hrvatskog turizma na globalnom tržištu.

Novi Zakon o turizmu koji su medijima predstavili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić donosi alate za praćenje i upravljanje razvojem turizma kao i poticaje za upravljanje razvojem turizma.

Pod alate za praćenje ubrajaju se indeks turističke razvijenosti, satelitski račun održivog turizma te pokazatelji održivosti, a po pitanju upravljanja ministrica Brnjac danas je predstavila Plan upravljanja destinacijom koji će sastavljati na lokalnoj razini.

Naime, Plan upravljanja destinacijom izrađivat će turističke zajednice uz aktivno sudjelovanje svih dionika u turizmu, a odluke o pojedinoj destinaciji donosit će jedinica lokalne samouprave nakon javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay