U novom zakonu o tržištu plina zadržat će se regulirana cijena za javnu uslugu kako bi se zaštitila kućanstva, rečeno je u ponedjeljak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike na sastanku s distributerima, regulatorima i opskrbljivačima.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić rekao je da je za reguliranu cijenu plina za kućanstva u obvezi javne usluge bilo potrebno propisati transparentnu metodologiju koju donosi Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) i to tako da se određuje najviša cijena prema kojoj opskrbljivači na veleprodajnom tržištu (OVT) mogu prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge (OOJU).

“Metodologijom čije je donošenje predviđeno stupanjem novog zakona na snagu, zadržat će se regulirana cijena za javnu uslugu kako bi se zaštitila kućanstva”, rekao je Validžić.
Podsjećajući da javna rasprava o prijedlogu novog zakona o tržištu plinom traje od 15. studenoga do 15. prosinca, naglasio je da je u kolovozu ove godine pokrenuta izrada novoga zakona o tržištu plina, jer izmjene trenutno važećeg zakona koje su donesene u veljači ove godine, nisu zadovoljile uvjete za potpuno usklađivanje s EU-ovom direktivom o tržištu plina.

“Ključne promjene u novom zakonu odnose na transparentno propisivanje pravila i procedura prilikom obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru plina, kako bi se svim sudionicima omogućila ista i transparentna, pravila sudjelovanja na tržištu i zaštitili krajnji kupci u obvezi javne usluge odnosno kućanstva”, istaknuo je Validžić.
Tako je, osim navedene, jedna od bitnih izmjena propisivanje postupka odabira OVT-a u prijelaznom razdoblju koje traje tri plinske godine (počinje 1. listopada 2018. a završava 1. listopada 2021.) a nakon čega se uloga OVT-a ukida.

“OVT će u prijelaznom razdoblju od tri plinske godine moći prodavati plin prema reguliranim uvjetima opskrbljivačima u obvezi javne usluge koji se odluče kupovati plin za potrebe opskrbe kućanstava u obvezi javne usluge od OVT-a”, rekao je Validžić.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu