Novinski izdavači u Hrvatskoj i u okruženju ocijenili su 2020. katastrofalnom zbog rekordnog pada prodaje novina i prihoda od oglašavanja, a u 2021. planiraju nove poslovne modele – razvoj novih platformi, uvođenje digitalne pretplate, dodatnu optimizaciju i smanjenje troškova poslovanja.

– Nije presudan papir, već povezivanje korisnika s brendom – istaknuo je direktor Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika Renato Ivanuš na panelu ‘Ouo vadis print 2021.’ u organizaciji portala Media daily na kojim su sudjelovali i glavni direktor slovenskog Dela Andrej Kren i Robert Čoban, vlasnik Color Press Grupe, vodećeg nakladnika magazinskih izdanja u Srbiji.

Novinske naklade su padale u 2020., a padat će i u 2021., kazao je Ivanuš naglasivši da je to, osim koronakrize i potresa, posljedica razvoja tehnologija i preuzimanja vijesti s digitalnih platformi. No, ističući kako se Večernji list prilagođava procesima digitalizacije, kazao je kako su iznimno zadovoljni dosadašnjom “prelaznom fazom” – e-paperom kojem je naklada između dvije i tri tisuće.

– To je prelazna faza prema zatvaranju dijela sadržaja na našim portalima i uvođenju digitalne pretplate – kazao je Ivanuš priznavši i da takav ‘pionirski’ pokušaj Večernjeg lista 2015.-2016. nije u potpunosti uspio. Sada smo jako blizu tome, kazao je Ivanuš. 

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay