Nuklearna energija je na prekretnici. Naime, početni entuzijazam u vezi njezina potencijala potkopao je niz katastrofalnih i opasnih nesreća, a riječ je havarijama u nuklearki ‘Otok tri milje’ u Pennsylvaniji 1979.; u Černobilu u Ukrajini 1986.; i ona u Fukušimi u Japanu 2011. godine. Ali sada, zahvaljujući novoj tehnologiji i sve hitnijoj potrebi za borbom protiv klimatskih promjena, nuklearna energija dobiva drugu priliku da postane istaknuti dio globalne energetske mreže, jer njezina proizvodnja ne izaziva opasne emisije stakleničkih plinova.

Na ovotjednoj panel raspravi u Ujedinjenim narodima okupila se skupina čelnika iz sektora nuklearne energije iz cijeloga svijeta kako bi razgovarali o obujmu ponovnog uspona i zašto je toliko važno da industrija zajedničkim snagama radi na tome kako bi se diljem svijeta zajamčio zlatni standard u sigurnosnim mjerama.

Bilijun dolara očekivane globalne potražnje

Američka ministrica za energetiku Jennifer M. Granholm navela je da nuklearna energija predstavlja 20 posto ukupne ponude u sustavu opskrbe električne energije SAD-a i 50 posto one bez emisije ugljika. Budući nuklearni reaktori i elektrane gotovo će sigurno koristiti drugačiju tehnologiju od sadašnjeg standarda, jer i američki laboratoriji i privatne tvrtke financiraju istraživanja o učinkovitijim reaktorima koji su jeftiniji za gradnju i stvaraju manje otpada. Granholm je kao primjer navela napredni nuklearni reaktor koji TerraPower, tvrtka Billa Gatesa za nuklearne inovacije, instalira u Wyomingu.

Potražnja za naprednim nuklearnim reaktorima vrijedit će oko bilijun dolara na globalnoj razini, iznijela je Granholm procjene ministarstva energetike.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr