Automotive News Europe objavio je, na osnovu brojki Dataforcea, izvještaj o prodaji električnih vozila u prvoj polovini 2022. godine na evropskom tržištu. Iznenađujući obrat na drugom, odnosno trećem mjestu…

Prvo mjesto pripalo je Volkswagen grupi. Njemačka grupacija u prvih 6 mjeseci 2022. godine prodala je 116.307 električnih automobila. Najprodavanije električno vozilo ove grupacije bio je automobil Škoda Enyaq iV. Kada je riječ o pojedinačnoj prodaji, tu Volkswagen nije pri vrhu, a Škoda Enyaq iV prodata je u 19.951 primjeraka, što je pozicionira na 5. mjesto po pojedinačnim prodajama.

Na drugom mjestu našao se Stellantis, francusko-talijansko-američka grupacija, koja se na Starom kontinentu nalazi na vrhuncu, kada je riječ o prodaji električnih vozila. Ova je kompanija prestigla Teslu u prvoj polovini ove godine i zauzela drugo mjesto, te se približila Volkswagen grupi.

Automobilska kompanija koja je nastala spajanjem francuske PSA Grupe i Fiat Chrysler Automobiles ima za cilj da postane vodeći evropski proizvođač električnih automobila, ispred Volkswagena i Tesle.

Cijeli članak možete pročitati na: bajtbox.com

Foto: Pixabay