Stručnjakinja Marijana Bađun s Instituta za javne financije analizira Vladin plan kojim kroz veće obiteljske i najniže mirovine te jačanje drugog stupa nastoji povećati adekvatnost mirovinskog sustava. No, država mora poboljšati uvjete za dulji ostanak na tržištu rada.

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti od ove pa do 2026. godine, Vlada kao jednu od mjera planira i povećanje adekvatnosti mirovina. Obiteljske mirovine će se povećati kroz veći postotak nasljeđivanja mirovine preminulog bračnog partnera (80 do 85 posto umjesto dosadašnjih 70 posto), ali i novu mogućnost uzimanja dijela mirovine pokojnog supružnika uz onu vlastitu, uz starosnu dob kao kriterij. Novi model u primjeni će biti od 1. siječnja 2023. godine, dakle nešto ranije nego što je predviđeno Planom, a kao rezultat sporazumnog dogovora s HSU-ovim saborskim zastupnikom Silvanom Hreljom.

U planu je i povećanje najnižih mirovina, i to dvaput po 1,5 posto (ukupno 3 posto do 2025. godine), kao i povećanje mirovina iz drugog mirovinskog stupa, a kroz veća ulaganja fondova u poduzeća u vlasništvu države kako bi se ostvarili i veći prinosi.

Cijeli članak možete pročitati na: mirovina.hr

Foto: Pixabay