Apartmanizacija je glavna odlika hrvatskog turizma. Za to uočiti nisu potrebni statističke analize, dovoljno se provozati hrvatskom obalom i pogledati oko sebe. Država ju nije novčano poticala, a i bolje je da nije jer su djelatnosti na koje je država trošila našeg gomilu novca uglavnom propadale. Na brodogradnju je, primjerice, spiskano više od 30 milijardi naših kuna, a rezultati su katastrofalni.

Ipak, čini se da se period u kojem su apartmani bili tek simbolično oporezivani bliži kraju. Neki su gradovi već počeli povećavati porez na maksimalnu zakonski dopuštenu razinu, ali i to je razmjerno manje od razine oporezivanja drugih djelatnosti. Ovo su najčešći argumenti za i protiv uvođenja većih poreza na apartmane. 

ARGUMENTI ZA UVOĐENJE VEĆIH POREZA NA APARTMANE

“Poreze treba povećati jer su apartmani porezno povlašteni”

Iako se apartmani nisu direktno poticali, bili su porezno povlašteni. Stoga je jasno da je država pomogla eksploziji apartmanizacije. Poreznim favoriziranjem usmjeravala su se ulaganja upravo u izgradnju apartmana.

“Poreze treba povećati jer mali porezi na apartmane nisu pošteni prema ostalima”

Jedan od jačih argumenata protiv politike poreznog favoriziranja apartmana je – pravednost. Društveni dogovor je da se bogatijima naplaćuju veći porezi jer im svaka dodatna jedinica novca manje vrijedi.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay