PREDSJEDNIK njemačke Savezne agencije za mreže Klaus Müller upozorio je da bi se cijene plina za potrošače mogle utrostručiti. “Za one koji sada dobivaju račune za grijanje, cijene su već dvostruko više – a posljedice ukrajinskog rata još uvijek nisu uzete u obzir”, rekao je Müller Uredničkoj mreži Njemačke (RND), prenosi Deutsche Welle.

“Od 2023. godine će oni koji trenutno plaćaju 1500 eura godišnje plaćati 4500 eura i više”, rekao je Müller i naglasio da je to “apsolutno realno”. On je također dodao da otprilike polovina plinskih kotlova u Njemačkoj nije dobro podešena. Uz malo truda, “mogao bi se postići veliki efekt uštede”.

Prvi plan EU za izvanredne situacije

S obzirom na predstojeću plinsku krizu, privreda i potrošači bi se mogli suočiti sa značajnim mjerama štednje energije. Nacrt plana za izvanredne situacije Europske komisije predviđa da se javne zgrade, kancelarije i poslovne zgrade od jeseni zagrijavaju na maksimalno 19 stupnjeva.

Sada postoji “značajan rizik” da bi Rusija ove godine mogla prekinuti isporuku plina Europi. Kompanije koje ne mogu zamijeniti plin nekim drugim energentom trebale bi smanjiti potrošnju, kaže se u nacrtu plana Europske komisije. Cilj je zaštita onih industrija koje su posebno važne za lance opskrbe i konkurentnost. Kućanstva se također potiču na dobrovoljno smanjenje potrošnje. “Svatko sada može štedjeti plin”, piše Komisija. Postojeća pravila predviđaju da će, primjerice, kućanstva i bolnice imati prioritet u slučaju nestašice plina.

“Ne mora uopće doći do nestašice plina”

No sve veći strah od nestašice plina mogao bi se pokazati neosnovanim. Prema riječima stručnjakinje za pitanja energetike Claudie Kemfert, moguće je da do nestašica plina neće doći čak i ako Rusija obustavi sve isporuke Njemačkoj.

Ona kaže da osim toga postoje i druge opcije. “Ali ako su barem prve tri komponente dobro odrađene, ne vidim da zapravo moramo imati nestašicu plina”, rekla je Kemfert. Dodaje da je Njemačka već započela s provedbom ovih mjera ili je na dobrom putu.

“Najveća kriza ikad”

Predsjednik poslodavaca Rainer Dulger vrlo je, međutim, zabrinut za njemačku privredu. “Mnogo toga upućuje na zaključak da će Rusija ozbiljno smanjiti isporuke plina ili dugoročno neće isporučivati ništa”, rekao je Dulger za Süddeutsche Zeitung. “To nas suočava s najvećom krizom koju je zemlja imala nakon Drugog svjetskog rata.”

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr