Lani je u Hrvatskoj otvoreno ukupno 14.336 tvrtki, 2159 više nego godinu prije. Samo u gradovima otvoreno ih je 11.758. Pokazatelji o rastu prihoda od poreza pokazuju da je zaposlenost u porastu, pa je tako sigurno i trend otvorenih tvrtki veći od onih ugašenih. U 94 grada broj otvorenih tvrtki lani je povećan na godišnjoj razini, a u njih pet broj je ostao isti, pokazuje analiza portala Gradonačelnik.hr.

Po broju otvorenih tvrtki na tisuću stanovnika najuspješniji su istarski, a pozitivan je trend i u drugim primorskim gradovima. To je prije svega rezultat oporavka turizma nakon pandemijske godine.

Najviše poduzeća (12,62) na tisuću stanovnika otvoreno je u istarskom Novigradu, slijede Poreč i Umag s 10,56, odnosno 10,42 tvrtke.

Novigradu je lani pokrenuto 49 novih poduzeća. Grad je poduzetnicima dodijelio ukupno 350 tisuća kuna potpora u vidu bespovratnih sredstava. Poduzetnici mogu ostvariti nepovratna sredstva pomoću nekoliko mjera. Među ostalim, tu su potpore novoosnovanim poduzetnicima početnicima za izradu poslovnih planova, odnosno investicijskih programa, nabavu informatičke opreme, ishođenje dokumentacije potrebne za otvaranje poduzetničke aktivnosti te nabavu opreme za poduzetničke aktivnosti.

Poreču, čije tvrtke i poduzetnici zapošljavaju svakog šestog radnika u Istri, otvoreno je 176 novih poduzeća. Grad već godinama nudi brojne pogodnosti za poduzetnike početnike, ali i one koji tek razmišljaju o poduzetništvu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Licencirane fotografije / Autor: Neven, Gradonačelnik.hr