Obrtnika koji se bave prijevozničkom djelatnošću svake je godine sve manje, a osim što se na domaćemu i međunarodnom tržištu nose sa snažnom konkurencijom, opterećuju ih problemi s naplatom tražbina, zakonskim rješenjima, sivom ekonomijom i birokracijom, istaknuto je na 10. susreta prijevoznika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u Crikvenici.

U Hrvatskoj ima 7375 obrtnika prijevoznika, no njihov se broj stalno smanjuje i u posljednjih deset godina smanjen je više od 17 posto, a od 2009. zatvoreno je 1519 obrta, podatci su sa skupa koji je u četvrtak i petak održan u Crikvenici, a na kojemu je jedna od tema bila i najavljeni novi zakon o prijevozu u cestovnom prometu.

Potpredsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil izjavio je da se HOK, obrtnici i prijevoznici zauzimaju za poštovanje zakona i iste uvjete rada za sve djelatnosti.

Ne tražimo protekcije ni od koga, nego poštenu tržišnu utakmicu u kojoj ćemo imati uvjete za stabilno poslovanje i opstanak, rekao je, dodajući da obrtnici djeluju u malome, lokalno ograničenom tržištu u kojem su poznata jasna pravila te da je predvidljivo poslovanje uvjet za njihov opstanak.

Također je rekao da su na skupu izneseni problemi koji muče većinu obrtnika, poput naplate tražbina, zakonskih rješenja, nelojalne konkurencije, sive ekonomije i birokracije te mnoge specifične probleme.

Cijeli članak možete pročitati na: novo.hr

Foto: Shutterstock