LONDON, 20. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima prema razini od 56 dolara, budući da su očekivanja da će vodeći proizvođači na predstojećem sastanku potvrditi spremnost na smanjenje proizvodnje potisnula u drugi plan skok američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,30 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,25 dolara višoj cijeni, od 52,62 dolara.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nekolicina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, sastat će se ovog vikenda u Beču kako bi definirali mehanizam provjere poštivanja sporazuma kojim je dogovoreno smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno, izjavio je za Reuters glavni tajnik kartela.

Odvojeno je ministar energetike Saudijske Arabije danas kazao da je opskrba tržišta već smanjena za 1,5 milijuna barela dnevno, nadovezujući se na naznake uravnoteženja naftnog tržišta.

“Cijene su spuštene na preniske razine pa će sada ojačati nada da će na sastanku članica OPEC-a i pojedinih zemalja izvan te organizacije biti podastrti dokazi da su proizvođači već smanjili proizvodnju”, tumači raspoloženje na tržištu Hans van Cleef iz  ABN Amroa.

Ta su očekivanja potisnula u drugi plan podatak o skoku zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 2,3 milijuna barela, budući da su rafinerije naglo usporile preradu, a zalihe benzina poskočile zbog slabe potražnje, pokazalo je u četvrtak izvješće američke vlade. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su znatno skromnije povećanje, za 342.000 barela.

Podaci su također pokazali neočekivano veliki rast zaliha benzina na istočnoj obali SAD-a, na rekordnu razinu za ovo doba godine. To područje inače bilježi najsnažniju potražnju za benzinom u SAD-u.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 51,45 dolara, što znači da je bila 77 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina)