Uvjet za bespovratnu potporu bio je da iznajmljivač mora pristati na preregistraciju u hotel

Ako je Nacionalni plan otpornosti i oporavka (NPOO) trebao biti jedan od aduta za preobrazbu soba i apartmana u male, obiteljske hotele, čini se da se u njega polagalo malo prevelike nade.

Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva turizma, od preko 100 tisuća registriranih iznajmljivača, za bespovratnu potporu namijenjenu privatnim iznajmljivačima, u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna, prijavilo ih se samo 25. Sada još ostaje da se vidi hoće li sve prijave uopće zadovoljiti kriterije, kao i što će biti s preostalim novcem jer nije izgledno da će cijeli iznos biti utrošen na tako mali broj prijavitelja.

Porezna opterećenja

Glavni razlog zašto su iznajmljivači praktički ignorirali ovaj poziv ne treba previše pojašnjavati – naime, pozivom je bilo uvjetovano da iznajmljivač, ako želi novac iz NPOO-a, mora pristati na preregistraciju u hotel, što je većini njih potpuno neisplativo zahvaljujući državnoj politici baziranoj na iznimno niskom poreznom opterećenju u sustavu kratkoročnog najma s jedne te strogom i izdašnom sustavu nameta u segmentu hotelskog poslovanja s druge strane.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay