Više od sedam tisuća prosječne neto plaće su u prvom kvartalu ove godine imale samo dvije županije, Zagrebačka u kojoj je taj prosjek iznosio 7115 kuna i Grad Zagreb s buštom od 8493 kuna. U ostalim se županijama prosječna plaća u prva tri mjeseca ove godine kretala od 5984 kuna u Virovitičko-podravskoj županiji do 6955 kuna u Primorsko-goranskoj županiji, prema novim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Bilo bi za sve zaposlene mnogo bolje da se premijer mogao pohvaliti skokom medijalne plaće koja je u ožujku iznosila 6000 kuna. To znači da je polovica svih zaposlenih u pravnim osobama zaradila manje od 6000 kuna, a druga polovica više. Svaki četvrti zaposleni u tvrtkama zarađuje manje od 4576 kuna, svaki deseti zarađuje plaće koje ne prelaze 3859 kuna.

Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti u prvom su kvartalu najslabije plaćale zaposlene, prosječna neto plaća iznosi 5212 kuna, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu je 5295 kune, ostale uslužne djelatnosti isplaćuju 5667 prosječne plaće, a manje od 6000 kuna prosječne plaće isplaćuje se još samo u građevinarstvu čiji prosjek iznosi 5739 kuna.

U ostalim natprosječno plaćenim djelatnostima među kojima su rudarstvo i vađenje, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, najveće plaće isplaćuju se u financijskim djelatnostima i osiguranju 10.083 kune te 10.461 kuna koliki je prosjek za djelatnosti informacija i komunikacija u kojima statistika vodi telekomunikacije, računalno programiranje, izdavačke djelatnosti, proizvodnju filmova i televizijskog programa, emitiranje programa…

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay