Twitter je u posljednjih nekoliko dana pod žestokim pritiscima od strane dvaju vlada te je u jednoj državi kompletno zabranjen, a sve se vrti oko cenzure i prava objave određenih informacija. Dva slučaja koja se trenutno razvijaju oko ove društvene mreže otkrivaju nespremnost državnih uprava da prilagode zakone o pravima objave određenih stvari na društvenim mrežama.

Prvo je u Indiji Twitter pod direktnim prijetnjama da će im se zabraniti rad na ovom, itekako bitnom i mnogoljudnom tržištu.

Efektivno, vlada Indije ovako ima pravo cenzurirati bilo kakve objave i u potpunosti ih izbrisati unutar 36 sati nakon objave. Ako tako netko u Indiji piše o koronavirusu, zavjerama, ali i o politici, sve objave osoba na Facebooku, WhatsAppu ili Instagramu mogu biti pobrisane.

Jedino Twitter još nije pristao na nova pravila, a upravo radi toga im sada prijeti zabrana rada u Indiji što bi za njih bio ogroman gubitak.

S druge strane, Twitter je u Nigeriji izbrisao objave njihovog predsjednika jer se krše s pravilima Twittera (a objave su bile vezane za ratove u Biafri), nakon čega je vlada Nigerije odlučila u potpunosti blokirati Twitter u svojoj državi. Štoviše, vlada je obećala kazneno progoniti građane Nigerije koji pokušaju zaobići ovu zabranu.

Cijeli članak možete pročitati na: bajtbox.com

Foto: Pixabay