Od 19 arbitražnih sporova, država je do sada izgubila dva, dobila četiri, u dva slučaja je utvrđena odgovornost države, ali nije dodijeljena odšteta, u četiri je postigla nagodbe, jedan postupak je suspendiran, a šest ih još nije okončano. Kratki je to sažetak ishoda međunarodnih arbitraža koje su strani investitori pokrenuli protiv Hrvatske. Ili izraženo razumljivijim univerzalnim jezikom novca, kroz arbitraže su strani ulagači od Hrvatske tražili odštete u iznosu od oko 2,3 milijardi dolara, a Hrvatska je, za sada, morala platiti oko 10 posto tog iznosa.

Čini se za sada iznenađujuće dobar score za državu i u svjetlu tih brojki, gubitak spora s mađarskim Molom ne zvuči tako strašno. Osobito uzme li se u obzir činjenica da je MOL potraživao 1,1 milijardu. Naravno, za hrvatski proračun 234 milijuna dolara, koliko se za izgubljenu arbitražu mora platiti s kamatama, nije mali iznos.

U slučaju spora s Gavrilovićem, jedinim sporom za koji je uz Mol određeno plaćanje odštete, država je tužitelju morala platiti još manje – umjesto traženih 231,8 milijuna dolara, dosuđeno je tek 3,2 milijuna dolara. A i na to je Gavrilović čekao punih šest godina. Još lošije su prošle tvrtke Ulemek, Adria Beteiligung, van Riet, Korsgaard, BE Croatian Currier i Amlyn, koje unatoč višemilijunskim zahtjevima nisu dobile odštete. U potonja dva slučaja čak je utvrđena odgovornost države za propuste, ali u konačnici nije odlučeno u korist niti jedne strane niti je dodijeljena naknada štete.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay