Grad i njegovi građani, prigaženi, smečeni, zatučeni masovnin turizmon, od svih milijuni koji se u njega sliju – nemaju ništa. Ali ništa.

Ovako ćemo: znate li kolika je procjena da su iznajmljivači zaradili u dobroj splitskoj sezoni, ka šta je, recimo, bila ova? Oko 50 milijuna eura. Znate li koliko se od toga ulilo u splitski proračun? Oko sedan milijuna. Kuna. Ne eura, nego kuna. Šta nije dovoljno niti za čišćenje stare gradske jezgre.

Ajmo dalje: znate li koliko aerodrom Split ima dobit u dobroj godini? Oko 130 milijuna kuna. Znate li koliko od toga ide Splitu gradu? Skoro pa ništa.

I još: znate li koliko splitska Lučka uprava ubere u Gradskoj luci? Nešto priko četiri milijuna kuna. Nisu neki veliki pinezi. Ali gradu, koji je blokiran zbog te luke cilo lito, opet ništa. 

Turistički je cunami priplavija i potopija sva ta naša mista i mistašca, buže i žala na kojima su nekad “živili građani”. Ti su se građani odavno povukli u mišje rupe, u svoje stanove i kvartovske kafiće i butige.

Ako ne virujete da je tako, svratite u centar Splita u deseti misec, ili bilo koji dan do šestoga miseca dogodine. Pa ćete vidit “puls grada”. To odavno ne pulsira, umrlo je, prazno je, iseljeno, zatvoreno i označeno komadon karte na kojoj piše “privremeno zatvoreno”. 

Nemaš di parkirat auto, ne mo’š sest na omiljeni štekat, malne deset puti ovoga lita san čuja: “Poslin četrdeset godin više ne iden na Bačvice jer su ispišane, izrigane i pune stakla.” Oni drugi nije se dva miseca približija kafiću u Getu di pije kavu ima dvadeset godin. Oni treći uopće s Mertojaka ne dolazi u grad jer nema di parkirat. Peta ne dolazi u centar jer nema nikakve korisne butige. Šestome je skupo platit pivo trideset kuna, a rižot sto i pedeset kuna. Stotine mladih familija bižu naglavce iz Splita jer za iljadu godin od plaće ne bi mogli kupit stančić koji je skuplji nego u centru New Yorka…

Iza ponoća zabava je lokanje i pišanje po plažama.

Uglavnon, Split liti stane u tri riči: gužva, šporkica i dosada.

Eto to van je slika i prilika fantastičnoga splitskoga turizma koji je udavija građane i grad, fizički i mentalno.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay