Moj novčanik je kao luk – njegovo otvaranje tjera me na plač. Ukoliko kojim slučajem ovih dana pogledate stanje na svom osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu, sjetit ćete se prethodne rečenice. Ako vam uopće bude do smijeha, osobito ako ste uskoro planirali u zasluženu mirovinu.

Naime, pad cijena dioničkih i obvezničkih vrijednosnih papira kao posljedice agresije Rusije na Ukrajinu posljednja dva mjeseca otjerao je obvezne mirovinske fondove u crveno, pa se tako ostvareni minusi, ovisno o fondu, u prvom tromjesječju 2022. godine kreću od 0,31 do 3,56 posto.

Andrej Grubišić, financijski stručnjak i član Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, nije optimističan ako će mirovine u istoj mjeri ovisiti o državi i politici koliko ovise danas. Iako i on smatra da ulaganja mirovinskih fondova nisu ‘igra’ koja traje jednu godinu, kaže da su potrebne brojne promjene trenutačnoga mirovinskog sustava želimo li imati veće mirovine.

Veću liberalizaciji limita ulaganja i veću disperziju imovine mirovinskih fondova priželjkuju svi mirovinski fondovi i s nadležnim institucijama i regulatorom vode razgovore o tome. No s obzirom na topljenje mirovinske štednje u 2022., možda je za umirovljenje ipak bolje pričekati neka za to povoljnija vremena.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr