Cilj nije samo osigurati jednostavnije i legalne putove za migrante te smanjiti ilegalnu migraciju, već i riješiti nedostatak radne snage, posebno u sektorima kao što je zdravstvo. Što se tiče Ukrajinaca koji su došli u EU, a kojima je Unija privremeno dala puna prava, prijedlog Komisije uključuje pilot-projekt samo za njih.

Predstavljajući nove mjere na konferenciji za novinare, povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je da godišnje u Uniju prosječno stigne između dva i pol do tri milijuna legalnih migranata u usporedbi sa 150.000 – 200.000 njih koji dolaze neregularno, izvijestio je Politico.

Druga reforma odnosi se na Direktivu o dugotrajnom boravku. Do sada je to nedovoljno korišteno, a novi prijedlog omogućio bi državljanima izvan EU-a da akumuliraju razdoblja boravka u različitim državama članicama kako bi ispunili kriterij petogodišnjeg boravka potreban za dugoročni ostanak, kao i da bi se unaprijedilo pravo na spajanje obitelji. Plan Komisije također uključuje uspostavu tzv. bazena talenata, platforme na razini EU-a za povezivanje poslodavaca s ljudima koji imaju vještine što ih ne mogu pronaći na lokalnom tržištu rada.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay