Utorak, 2. veljače 2021. još je jedan važan datum u slučaju “Franak” koji se tiče 125.000 hrvatskih obitelji. Tog dana suci Ustavnog suda razmotrit će ustavne tužbe banaka i ponovno odlučivati o ništetnosti valutne klauzule u švicarcim francima.

– Ustavnosudski predmeti na koje se odnosi Vaš upit uvršteni su u dnevni red Sjednice suda koja će se održati 2. veljače 2021. te ako u tim predmetima budu donesene odluke, one će biti objavljene u rokovima i na način sukladno pravilima Ustavnog suda – odgovorili su nam na Ustavnom sudu na upit kada će rješavati pitanje ustavnih tužbi banaka u predmetu Franak s obzirom da je u prosincu prošle godine najavljeno kako će sjednica Suda na kojoj će se raspravljati i odlučivati o navedenim predmetima biti održana u siječnju 2021.

Za komentar smo pitali Gorana Aleksića, koordinatora Ekonomsko-pravnog tima udruge Franak.

– Ustavni sud je za dlaku promašio siječanj, pa će odluka ipak pasti u veljači. Mogu samo reći da će tom odlukom, nadam se, konačno biti zaključen slučaj Franak što se kolektivnog postupka tiče, ali se nastavljaju nedoumice vezano za prava potrošača nakon konverzije i vezano za utvrđenje ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF. Očekujem, ukratko, odbacivanje ustavnih tužbi banaka – kazao nam je Aleksić.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay