Godina koja je trebala biti početak smirivanja situacije krenula je prilično loše

Dok je sredinom prosinca u jednom od svojih rijetkih televizijskih obraćanja nizozemski premijer Mark Rutte naciji objavljivao novi lockdown, u prijenosu su se čuli zvižduci prosvjednika okupljenih ispod vladinih ureda. Zatvaranje škola, mnogih trgovina, muzeja i drugih objekata izazvalo je, očekivano, nezadovoljstvo.

Pet tjedana kasnije, restrikcije su dramatično postrožene. Prvi puta od Drugog svjetskog rata, Nizozemska je od prošlog vikenda uvela policijski sat tijekom noći, s kaznom od 95 eura za one koji ga ne poštuju. Policijski sat trebao bi se primjenjivati barem do 9. veljače.

Rušilački pohod manjine

Nakon što je odluka u subotu navečer stupila na snagu, situacija je eskalirala. Tri noći zaredom nizozemske gradove potresali su neredi; izbili su sukobi s policijom, u kojima je ozlijeđeno najmanje desetak policajaca, a stotine izgrednika je privedeno.

Sugeriraju to i vijesti iz Pariza gdje se razmišlja o pooštravanju ionako strogih ograničenja, ali se pritom oprezno razmatra kakve bi reakcije mogle izazvati nove restrikcije.

Neposlušno serviranje ručka

Što bi, pak, značio građanski neposluh? Možda otvaranje unatoč zabrani, kao što je to jučer učinio vlasnik jednog restorana u Nici, posluživši gostima ručak, njoke i goveđi ragu.

Pisali smo već o primjerima iz Češke i Italije; a stižu vijesti iz Bugarske o prosvjedima više stotina vlasnika restorana i njihovog osoblja koji traže da im vlada dozvoli otvaranje od 1. veljače, mjesec dana ranije nego što je to predviđeno ovotjednom odlukom.

U Italiji, pak, korona ima (ne)očekivane političke posljedice: premijer Giuseppe Conte u utorak je podnio ostavku i srušio vladu.

Cjepiva zasad nema u količinama na koje je Europska unija računala. Zato su, primjerice, u Madridu na dva tjedna stopirana daljnja cijepljenja prvom dozom i umjesto toga će se usredotočiti na davanje druge doze.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay