Kao što je poznato, Ministarstvo turizma i sporta najavilo je donošenje krovnog Zakona o turizmu krajem ove godine. Ovim Zakonom će biti, u bitnome, propisane mjere za zaustavljanje globalne pojave prekomjernog turizma (overtourism).

Do toga dolazi kada nekontrolirani rast turističkog prometa prelazi granicu nosivoga kapaciteta destinacije i ozbiljno ugrožava njezinu komunalnu infrastrukturu i način života lokalnog stanovništva. Volim reći da je prekomjerni turizam “kada turizam prestaje biti blagodat i postaje pošast”, kako bi rekao pokojni prof. dr. sc. Dragutin Alfier, doajen naše turističke znanosti.

Kojim se mjerama apartmanizacija višestambenih zgrada može zaustaviti? Četiri su prioritetne.

Donosim prijedlog mjera na nacionalnoj razini za sprječavanje apartmanizacije višestambenih zgrada.

Mjera: Trebalo bi definirati tko je pružatelj usluga smještaja u domaćinstvu – domaćin

Obrazloženje: Domaćin može pružati usluge smještaja osobnim radom i biti u kontaktu (komunicirati) s gostima/turistima samo ako barem povremeno može biti fizički prisutan u domaćinstvu, a to podrazumijeva da ima prebivalište u blizini.

PITANJE ZAJEDNIČKOG ULAZA

Mjera: Zaustavljanje (zabrana) apartmanizacije višestambenih zgrada i uvođenje potpunog reda na tržištu stanova u roku od pet godina

Obrazloženje: Od dana stupanja na snagu ovakve odluke zaustavila bi se daljnja apartmanizacija stanova u višestambenim zgradama sa zajedničkim ulazom suvlasnika, tj. prestala bi se izdavati rješenja o odobrenju i rješenja o kategorizaciji.

MOGUĆNOST PREREGISTRACIJE

Mjera: Najveći kapacitet u domaćinstvu smanjio bi se s 10 smještajnih jedinica na njih šest, odnosno na 12 stalnih postelja.

Obrazloženje: Domaćinstvo s 10 apartmana je ozbiljan nelojalni konkurent obiteljskom hotelu registriranom kao obrt ili trgovačko društvo, koji zapošljava djelatnike, za razliku od domaćinstva koje ne zapošljava djelatnike (rade domaćin i njegovi članovi obitelji koji nisu zaposleni u domaćinstvu). Naime, teško je vjerovati da domaćin može bez zaposlenih obaviti sve poslove za veći kapacitet do 10 apartmana. To mogu velike obitelji, kakvih je malo. Poznato je da domaćini taj problem rješavaju zapošljavajući djelatnike koje ne prijavljuju.

Mjera: Mogućnost preregistracije domaćinstava u obrte ili trgovačka društva s objektima vrste apartmani ili aparthoteli s više od šest smještajnih jedinica

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay