Najavljena liberalizacija tržišta odvjetničkih usluga aktualizirala je pitanje jesu li odvjetnici obični poduzetnici za koje trebaju vrijediti pravila tržišnog natjecanja ili cijena njihovih usluga treba ostati regulirana, a onda i neatraktivna za dolazak strane konkurencije. Međutim, strane odvjetnike ne odbija taj razlog, nego to što u Hrvatskoj nema velikih investicija

U Hrvatskoj je u Upisniku podružnica stranih odvjetničkih društava pet podružnica iz država članica Europske unije i država članica Svjetske trgovinske organizacije, a trideset stranih odvjetničkih ureda prisutno je u Hrvatskoj i zahvaljujući partnerstvu s domaćim odvjetničkim uredima. Dakle, iako ih nema mnogo, strani odvjetnici na ovaj ili onaj način već posluju u Hrvatskoj. Usprkos tomu najavljena liberalizacija uznemirila je duhove među nekima od njih iako među sugovornicima ne vlada uvjerenje da će strani odvjetnici masovno krenuti put juga Europske unije.

Uravnilovka vodi prema stagnaciji

Dakle, jedan od konkretnih razloga zbog kojih je trenutačno malo manje stranaca nego u drugim tranzicijskim državama jest taj što u Hrvatskoj nema velikih investicija. I dok ih ne bude, neće ni dolaziti ovamo.

Jedna od najavljenih promjena moguće je ukidanje tarifnog sustava i tržišno određivanje cijena odvjetničkih usluga.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay