“OČITO je da se stvari uslijed istupa gospođe Mehinović već mijenjaju, počev od Hanfe koja je provela nadzor nad obračunom kamatnih stopa u leasingu i donijela rješenje o otklanjanju njihovih nezakonitosti i nepravilnosti.

Gospođa Mehinović postupila je vrlo hrabro i savjesno, a sada je na samim korisnicima leasinga i sudovima da se pokrenu i realiziraju prava koja im pripadaju”, istaknuo je odvjetnik Igor Metelko u razgovoru za Index komentirajući ispovijest Sanje Mehinović, bivša direktorice RBA Leasinga koja je u detalje ispričala sve o prevari više desetaka tisuća klijenata koji su plaćali neosnovano visoku ratu na leasing kredite.

Zahvaljujući prijavi Mehinović regulator je utvrdio kako su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano povećavale rate otplate za korisnike leasinga. Prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, teška je 700 milijuna, a prevareno je oko 50 tisuća klijenata. Mehinović je isto tako otkrila kako je njena kuća dijelila klijente na glupe i pametne, odnosno na one koji bi mogli otkriti prevaru, pa su im zaračunavali prave rate, te glupe, koji su na kraju bili oštećeni.

Odvjetnik Metelko zastupa klijente koji su tužili banke, a većinom se bavio slučajem Franak.

Pitali smo ga kako je moguće da je utvrđena prevara leasing društava od 700 milijuna kuna, a da Leasing društva imaju obvezu vratiti tek malo više od 20 milijuna kuna, odnosno da je sve u zastari?

“Tumačenje da su leasing kuće u obvezi vratiti tek 20-ak milijuna kuna posljedica je pogrešnog tumačenja općeg zastarnog roka temeljem kojeg bi korisnici leasinga imali pravo na povrat preplaćenih iznosa samo unatrag zadnjih pet godina, umjesto za cijeli sporni period, počev od 2008. Nije sporno trajanje navedenog roka, već kada počinje njegov tijek”, objašnjava Metelko

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay