Ogromni ruski izvoz nafte i drugih goriva koje mnogi u Europi izbjegavaju brzo ide prema novom odredištu: Bliskom istoku, piše danas američki Bloomberg u autorskom članku Jacka Wittelsa.

Priljevi energenata na Bliski istok iz Rusije rasli su svakog mjeseca od veljače, kada je počeo rat u Ukrajini. Dosegnuli su 155.000 barela dnevno u lipnju, prema podacima Vortex Ltd. koje je prikupio Bloomberg. Nasuprot tome, europski uvoz smanjio se za 30 posto u tom istom razdoblju.

Ovakvi trendovi s tokovima ruske nafte i rafiniranih proizvoda (iako nisu novost u smislu ruskog izvoza u tu regiju) pokazuju kako geopolitička kriza oko Ukrajine mijenja dugo uspostavljene trgovačke rute i stvara prilike za trgovce na Bliskom istoku i u Aziji, navodi Bloomberg i dodaje kako bi se do kraja ove godine te količine mogle i povećati.

Prema riječima Jonathana Leitcha, energetskog analitičara u Turner, Mason & Co., koji iznosi spomenuto mišljenje, vrlo je vjerojatno da će se osigurati suvereno osiguranje plovidbe koje će pokriti takve isporuke naftnih derivata, poglavito iz same Rusije.

Cijeli članak možete pročitati na: geopolitika.news

Foto: Pixabay