U Hrvatskoj zbog najava poskupljenja struje i plina još nitko ne prosvjeduje, no i kod nas su, kao što je poznato, najavljene više cijene od travnja. Pogodit će to sve građane, najviše one koji primaju minimalnu plaću u Hrvatskoj. Ona je, prema Eurostatu, u odnosu na druge članice Europske unije, među najnižima. Minimalac u Hrvatskoj, naime, peti je najgori u Europskoj uniji.

Više od 50 tisuća hrvatskih radnika iz drvne, tekstilne i kožarske industrije koji rade za minimalac u društvu su najlošije plaćenih radnika u Europskoj uniji. Hrvatski minimalac iznosi 624 eura bruto. Najviši je u Luxembourgu 2.257 eura, a u samo četiri zemlje u Uniji radnici primaju niži minimalac. U Mađarskoj, Rumunjskoj, Latviji te Bugarskoj s najnižom minimalnom plaćom od 332 eura.

Samo na hranu prosječno hrvatsko kućanstvo mjesečno potroši više od dvije tisuće kuna. Još 1,2 tisuće kuna ode na troškove stanovanja te još 1,2 tisuće na prijevoz. Dakle samo za golo preživljavanje potrebno je oko 4,5 tisuća kuna, a minimalac je 3750 tisuća kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com