Njemačka ekonomija koju se već desetljećima smatra predvodnicom Europe, lani je rasla samo 2,7 posto, lošije od Francuske, Španjolske, Italije…

Francuska ekonomija u 2021. godini doživjela je najbrži rast u zadnjih 52 godine, što govori o ekstremnoj brzini oporavka druge najveće europske ekonomije nakon ekonomske kontrakcije izazvane pandemijom. U 2021. francuski BDP- rastao je prosječno 7 posto, nakon pada od 8 posto u 2020. godini, što praktično znači povratak na predpandemijsku razinu. Za većinu ekonomista francuska ekonomska izvedba, koja je bila bolja od većine drugih važnih europskih ekonomija, iznenađujuće je dobra. Sada eksperti tumače francuski gospodarski bum u 2021. sa snažnim rastom potrošnje nakon ukidanja dijela epidemioloških zabrana.

Za razliku, njemačka ekonomija koju se već desetljećima smatra predvodnicom Europe, lani je rasla samo 2,7 posto, lošije od Francuske, Španjolske, Italije… odnosno zemalja koje su već jako dugo zaostajale za Njemačkom.

Otpornost Njemačke u krizi pokazala se manjom jer se oslanjaju na proizvodnju vozila, opreme i razne mašinerije, dok Italija i Francuska imaju značajniju produkciju potrošačkih dobara.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay