Pauza u poreznoj reformi, odnosno nastavku poreznog rasterećenja, napravljena je zbog aktualnih globalnih izazova poreznog sustava kao što su pandemija, globalno oporezivanje i inflacija, istaknuo je ministar financija i potpredsjednik Vlade RH Zdravko Marić na petoj poreznoj konferenciji u organizaciji Deloittea Hrvatska i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U pet krugova porezne reforme od 2016. do 2020. (u kojima je statički porezno rasterećenje bilo veće od 10 milijardi kuna) ciljevi su bili socijalno pravedniji porezni sustav, jeftinija i jednostavnija porezna administracija te stabilan, održiv i jednostavan porezni sustav uz veću pravnu sigurnost za porezne obveznike.

Fabris Peruško, glavni i izvršni direktor Fortenova grupe, istaknuo je da imamo globalno pomanjkanje radne snage i živimo u državi koja je u zadnjih deset godina izgubila deset posto stanovništva.

– Mislim da se moramo fokusirati na to na koji način porezna politika može diktirati okretanje tog trenda, da kompenziramo i taj nedostatak radne snage. Prije svega bih se tu fokusirao na oporezivanje dohotka. Na dohotku bi definitivno bilo potrebno, posebno zbog inflacije i zbog uvođenja eura, konkurentno dignuti dio neoporezivog osobnog dohotka i smanjiti porezno opterećenje na visoko obrazovnu radnu snagu, jer ćemo tako postati atraktivni za otvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj – napomenuo je Peruško, ali i naglasio da nas to dovodi do ključnog dugogodišnjeg problema, a to je reforma lokalne uprave.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay