Cijena sirove kave najviša je u posljednjih 10 godina. Urod je u zemljama proizvođačima – podbacio, a poremećaji u globalnim lancima opskrbe još nisu normalizirani. Pa će šalica kave zasigurno biti skuplja. Kako prepoznati kvalitetnu kavu te postoji li razlika između espresa, instant i turske kave. 

– Život je prekratak da bi pili lošu kavu. Najčešće se kod loše kave radi o krivoj pripremi. Više, manje svaka je kava na tržištu dobra, ali priprema od nje napravi nešto loše ili dobro – kaže Tomislav Mraović, profesionalni barist za HRT.

No ove godine mogla bi nam kava biti gorča nego inače, jer se očekuje njezino poskupljenje. Očekuje se da će u sirovina u dućanima, najavljuje Robert Pudić iz Quahwe – poskupjeti 50 posto, a cjenovno i 150 posto.

Rast cijena se očekuje do travnja kada bi se trebao uskladiti transport. Na tržištu kave zaredao se niz loših okolnosti. Urod kave najvećeg svjetskog proizvođača Brazila – podbacio je. Zabilježena je najveća suša, a mraz je uništio trećinu svjetske proizvodnje. Oporavak kave neće biti lak, naglašava Pudić.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay