NAKON poskupljenja hrane, goriva i energenata Hrvatsku čeka ogroman val poskupljenja svih mogućih usluga. Razgovarali smo s brojnim obrtnicima, od frizera, kozmetičara, automehaničara, građevinara i svi su redom najavili poskupljenja. Mnogi od njih upozoravaju da će brojna poskupljenja dovesti do katastrofalnih posljedica kao što su zatvaranje obrta i gubitak radnih mjesta.

Koliko će poskupjeti frizeri?

Ivica Zanetti, predsjednik Ceha iz sekcije frizera, najavio je poskupljenje frizerskih usluga. “Moramo pratiti ostala poskupljenja da bismo mogli opstati. Najviše će nastradati mali frizeraji, od kojih su neki osuđeni na propast, mislim na one koji su već radili ispod cijene”, kazao je Zanetti za Index.

Šefica ceha kozmetičara: Morat ćemo dići cijene od 20 do 30 posto

Antonija Tretinjak, predsjednica Ceha iz sekcije kozmetičara (u koju pripadaju i pedikeri, op.a.), za Index je rekla kako im dobavljači od sutra dižu cijene kozmetike i repromaterijala. “Čim prijevoznici dižu cijene, automatski se dižu i cijene dobavljača i svega ostaloga. Prisiljeni smo dignuti cijene od 20 do 30 posto”, rekla nam je.

Poskupjet će i građevinski radovi

Zlatko Prosinečki, predsjednik Ceha iz sekcije građevinara, za Index je progovorio o teškoj situaciji koja je zatekla građevinare te najavio kako će sigurno doći do poskupljenja u građevinskom sektoru. Osim poskupljenja energenata, na poskupljenje njihovog rada utječe, kaže, i poskupljenje materijala za rad.

Ističe kako je sigurno da će sve u građevini poskupjeti. Za usporedbu je dao cijene materijala kao što su drvo i željezo. Željezo je, navodi, bilo 5 kuna po kilogramu, sad je 16, negdje i 17 kuna.

Automehaničari: Cijene će ići gore za minimalno 30 posto

Robert Balog, predsjednik Ceha iz sekcije automehaničara, za Index je rekao da su automehaničari još uvijek na istim cijenama, ali ne i zadugo. “Još smo na istim cijenama. Još ih nismo dizali. Imat ćemo skupni sastanak jer je jasno da cijene ne mogu ostati iste. Ići će minimalno 30 posto gore”, rekao nam je Balog.

Poskupljenje najavljuju i kemijske čistione

Cijene će podići i kemijske čistione. Predsjednik Ceha iz sekcije kemijskih čistača Damir Juretić za Index je rekao kako ih je jako zateklo poskupljenje plina te najavljeno poskupljenje struje. “Naše kemikalije su također poskupjele, neke za 30, neke za 50 posto. Mi se trudimo ne dirati cijene, ali svi inputi nam rastu”, rekao nam je Juretić.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay