Olimpijske igre u Tokiju prava su financijska katastrofa za taj grad i Japan u cjelini, a što su najviše uzrokovali zabrana dolaska navijača i odustajanje velikih sponzora

Proračun za Olimpijske igre u Tokiju katapultiran je iznad 20 milijardi dolara nakon što su odgođene prije godinu dana, navodi The Wall Street Journal. Neki od tih troškova uključuju obnovu stadiona vrijednu milijardu dolara, izgradnju olimpijskog sela i marketinške događaje.

Ovaj trošak od 20 milijardi dolara mogao bi se nadoknaditi prihodom od Igara, ali on će biti znatno manji od predviđenog jer Igre u Tokiju neće imati publiku na borilištima, piše MarketWatch.

Prazni stadioni i dvorane koštat će Organizacijski odbor Olimpijskih igara (OCOG) najmanje 800 milijuna dolara gubitaka na ulaznicama.

Valja napomenuti da često Olimpijske igre nisu bile isplative za gradove domaćine, prema podacima Vijeća za vanjske odnose, neovisne i nestranačke organizacije. Primjerice, Igre u Pekingu 2008. generirale su 3,6 milijardi dolara prihoda, no grad domaćin potrošio je više od 40 milijardi dolara, a Ljetne olimpijske igre 2012. u Londonu uprihodile su 5,2 milijarde dolara u usporedbi s 18 milijardi dolara troškova.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay