ZAGREB, 11. svibnja 2017. (Hina) – U osam projekata javnog navodnjavanja u pet županija, za koje su u četvrtak u Banskim dvorima potpisani ugovori, bit će uloženo 253 milijuna kuna, a premijer Andrej Plenković ističe da je riječ o projektima koji će pridonijeti razvoju hrvatske poljoprivrede.

“Kroz te projekte još jednom vidimo konkretnu korist redistribucijske snage sredstava iz europskog proračuna, ovog puta iz Programa ‘Ruralni razvoj'”, rekao je premijer.

Smatra ih primjerom kako se na kvalitetan način pridonosi ukupnom gospodarskom razvoju, očuvanju hrvatskoga sela i ostanku poljoprivrednika u mjestima gdje žive.

Riječ je o ugovorima o financiranju operacije 4.3.1. “Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja” u provedbi mjere M04 “Ulaganja u fizičku imovinu”, Podmjere 4.3. “Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Ugovore je s predstavnicima Vukovarsko-srijemske, Zadarske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Dubrovačko-neretvanske županije potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, a vrijedni su ukupno 252,6 milijuna kuna.

Potpisivanju je nazočio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji ističe da u Hrvatskoj ima više od 800.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je pogodno za navodnjavanje, ali da se, nažalost, navodnjava samo oko 20-ak tisuća hektara.

Izrazio je nadu da će se kroz takve programe u idućih pet godina udvostručiti površine koje se navodnjavaju te naglasio da se, osim samih povećanih prihoda od povećane proizvodnje, korist navodnjavanja vidi i kroz “dolazak prerađivačke industrije na takva područja”.

Naglašava da su svi projekti sufinancirani u 100-postotnom iznosu, odnosno da korisnici programa nemaju nikakav trošak, a ističe i veliku ulogu Hrvatskih voda koje će provoditi te projekte, a u čije je ime potpisivanju nazočio generalni direktor Zoran Đuroković.

U ime potpisnika obratio se župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, kazavši kako su “jedva dočekali ovaj trenutak”. Konkretno, za njegovu županiju riječ je o ugovoru vrijednom 72 milijuna kuna za što kaže da je “velika stvar” kojom će se osigurati kvalitetna proizvodnja i konkretan proizvod “te spasiti selo”.

(Hina)