Tijekom globalne zdravstvene krize izazvane bolešću COVID-19 svijet se tješio pokojom čašicom u svoja četiri zida, ali tek nakon što su lockdowni otišli u prošlost, alkohol je počeo teći u potocima. Međutim, nakon što je izgubljeno vrijeme pokušao nadoknaditi okupljanjima, druženjima i zabavama te nazdravljao postpandemiji, potrošnja alkohola krenula je silaznom putanjom. Dakako, svijet i dalje pije, ne srami se toga, ali ove je godine izbor pića sofisticiraniji, zdraviji, čišći, a pijenje odgovornije.

Potrošači biraju kvalitetu umjesto kvantitete pa su ove godine sve popularniji pokreti poput mindful pijenja ili NOLO-a (pića s manjim udjelom alkohola ili bezalkoholna). Ti su trendovi posebno aktualni među mlađim generacijama koje postaju sve zainteresiranije za holistički pristup zdravlju i dobrobiti. Zbog toga raste prodaja funkcionalnih i zdravih pića, niču novi alkoholnih brendovi s inovativnom ponudom, a granica između bezalkoholne kategorije i kategorije pića s malim udjelom alkohola (engl. low-alcoholic) postaje sve nejasnija.

Zdravlje prije svega

Tim zanimljivim kretanjima u industriji pozabavila se švicarska kompanija specijalizirana za turizam i ugostiteljstvo EHL pa je izdvojila osam trendova koji će obilježiti industriju pića ove godine, ali i idućih. Tako su, primjerice, pića na bazi CBD-a postala popularna prošle godine, a ove i idućih postat će dio mainstreama i u alkoholnoj i u bezalkoholnoj industriji.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr