Predsjednik Xi Jinping Kinu želi vidjeti kao moćnog trgovinskog partnera – ili opasnog protivnika – gotovo svakoj zemlji koja se nada da će biti uspješna u 21. stoljeću. ‘Uspon Istoka, a pad Zapada’ njegov je glavni moto. Dok Kina rapidno raste, zapadne političare brine kako odgovoriti na taj rast i na Xijevu ekonomsku politiku, koja je sve manje uvjerljiva zapadnim tvrtkama

Među kineskim narodom – a sve više i u kancelarijama i sobama za sastanke u Europi – priča je drugačija: marš Pekinga prema globalnoj gospodarskoj dominaciji možda ipak nije nepobjediv.

Kina je uspjela ostvariti slab rast BDP-a nakon što se kasno, gotovo tri godine kasnije, oslobodila ograničenja izazvanih pandemijom i lockdownom. Tržište nekretnina je u krizi, a nezaposlenost mladih porasla je na opasne razine; prema jednoj procjeni to je čak 50 posto. Privatni poduzetnici sve više žive u strahu što će država učiniti njihovim poslovima, a potrošači su prestali trošiti na način na koji su trošili u dobrim vremenima prije COVID-a.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay