BERLIN, 7. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Njemačke industrijske narudžbe potonule su u siječnju najsnažnije u osam godina, pritisnute dvoznamenkastim padom domaće potražnje, pokazali su u utorak preliminarni podaci ministarstva gospodarstva i energetike.

Sezonski prilagođene nove industrijske narudžbe, pomno promatrani pokazatelj budućih ekonomskih kretanja, smanjene su u siječnju 7,4 posto u odnosu na prosinac, najviše od siječnja 2009, godine, kada su smanjene 7,7 posto, pokazuju podaci ministarstva.

U ministarstvu podsjećaju da su u prosincu 2016. godine narudžbe poskočile 5,2 posto, poručujući da nema razloga za zabrinutost.

Ukazuju i na podatak da su u dvomjesečnom razdoblju koje uključuje prosinac i siječanj narudžbe smanjene samo 0,4 posto u odnosu na listopad i studeni.

Uzlet u zadnjem kvartalu prošle godine “bio je tako snažan da bi slabi početak nove godine trebao biti prevladan bez većih problema”, konstatiraju u ministarstvu.

Danas objavljeno izvješće ministarstva o narudžbama pokazuje pak da je u prvom ovogodišnjem mjesecu domaća potražnja oslabila znatno snažnije nego ona inozemna. Tako su nove domaće narudžbe u njemačkoj industriji potonule 10,5 posto dok su inozemne smanjene 4,9 posto.

Narudžbe iz eurozone smanjene su također znatno oštrije nego one iz trećih zemalja.

Među pojedinim kategorijama proizvoda najviše su smanjene narudžbe kapitalnih dobara, za 9,9 posto. Upola su blaže pale narudžbe intermedijarnih roba, za četiri posto, dok su narudžbe potrošačkih roba smanjene dva posto.

Analitičari primjećuju da su nove industrijske narudžbe u Njemačkoj u proteklim mjesecima bilježile “oscilacije bez presedana”, kako ocjenjuje Carsten Brzeski iz banke ING Diba.

“Današnji razočaravajući podaci su dobar podsjetnik da njemačka industrija ima više problema s povratkom u puni pogon nego što su to optimistični pokazatelji očekivanja sugerirali”, kaže Brzeski.

Analitičar Commerzbanke Ralph Solveen procjenjuje pak kako je “s obzirom na vrlo pozitivne pokazatelje očekivanja do sada najnoviji podatak vjerojatno tek statistički izolirani slučaj”.

“Trend industrijske proizvodnje trebao bi i u narednim mjesecima naglašavati rast”, drži on.

Povećana neizvjesnost imala je negativan utjecaj na poslovanje od lipnja 2016. i britanske referendumske odluke o izlasku iz EU, a dodatno ju je pojačao i izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a na protekcionističkoj platformi. Pozornost se sada okreće parlamentarnim izborima u Nizozemskoj u ožujku, te skorim predsjedničkim izborima u Francuskoj i parlamentarnim izborima u rujnu u Njemačkoj.

(Hina)