ZAGREB, 7. ožujka 2017. (Hina) – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je u Ericsson Nikoli Tesli (ERNT) istaknula da je to kompanija koja se prilagođava tržišnim uvjetima i u Hrvatskoj i na globalnoj sceni, najavivši krajem ožujka svoj posjet Švedskoj, gdje će razgovarati o gospodarskoj suradnji, ulaganjima, inovacijama i tehnologiji.

“Ovo je za mene bio doista pogled u budućnost, nadam se u budućnost hrvatskog gospodarstva i realnog sektora. Ovo je kompanija koja se doista prilagođava uvjetima tržišta, ne samo u Hrvatskoj, nego općenito na globalnoj sceni”, kazala je Grabar-Kitarović novinarima po obilasku kompanije.

Dodala je i kako je iznimno veseli ne samo količina novca koji kompanija ulaže u razvoj inovacija i istraživanje, već i način na koji se to radi, promovirajući STEM i ostale prirodne znanosti među mladim ljudima te otvarajući vrata studentima i đacima kako bi posjetili kompaniju.

“STEM je budućnost i temelj razvoja svakog modernog društva”, istaknula je predsjednica. Dodala je da je veseli podatak da je u posljednje dvije godine u Ericsson Nikoli Tesli zaposleno novih 748 djelatnika, odnosno stručnjaka iz Hrvatske, izrazivši nadu da je perspektiva tvrtke da i dalje zapošljava mlade stručnjake.

Kako je kazala, ponosna je na činjenicu da je ovo najveći razvojno-istraživački centar u Hrvatskoj i jedan od najvećih u Europi te što stručnjaci iz ostalih dijelova korporacije Ericsson počesto traže pomoć hrvatskih kolega u rješavanju mnogih pitanja. “Vidjeli smo nekoliko implementiranih projekata. Vjerujem da će ih biti još i da će Ericsson Nikola Tesla nalaziti sve veći prostor u Europi i svijetu”, rekla je Grabar-Kitarović, .

No, napomenula je i kako je naš sustav javnih nabava još uvijek takav da se ne valorizira u pravom smislu kvaliteta, pa javne nabave često ‘padaju’ zbog tehničkih elemenata koji nemaju veze s ponuđačima. “Nadam se da će Vlada nastaviti raditi na tome kako bi se sustav reformirao i prilagodio uvjetima europskih i globalnih tržišta”, istaknula je.

Predsjedničin posjet ERNT-u uvod je u njezino skorašnje putovanje u Švedsku, od 21. do 24. ožujka, a jedan od bitnih sadržaja tog putovanja bit će, kako je kazala, razgovori o gospodarskoj suradnji, ulaganjima, inovacijama, tehnologiji, STEM-u i općenito gospodarstvu.

Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević istaknula je da su predsjednicu RH upoznali sa svojim načinom rada, projektima, tržištima, zaposlenicima i inovacijama. Ericsson Nikola Tesla je najveća ICT kompanija u Hrvatskoj, ima ukupno oko 3 tisuće zaposlenika, a u njihovom razvojno-istraživačkom centru radi više od 1.200 zaposlenika, kazala je.

“Lani smo zaposlili 318 novih stručnjaka, godinu prije 430 i to uglavnom u razvoju i istraživanju, što je izuzetno važno za Hrvatsku i treba čim više posvetiti pažnje STEM područjima i tvrtkama koje grade inovacijsku kulturu, rade na inovacijama i zapošljavaju mlade ljude”, izjavila je Kovačević.

Po njezinim riječima, ta kompanija nikada neće raditi kompromise kada je u pitanju kvaliteta i realni rokovi za realizaciju projekata i vrlo otvoreno će to komunicirati i sa svojim kupcima, zbog svoje visoke operativne izvrsnosti.

Osvrnula se i na javnu nabavu, kazavši da je bilo nekoliko slučajeva da su se tražili formalni razlozi za rušenje tendera, tako da iako su bili najniži po cijeni i najbolji po kvaliteti, posao nisu dobili. “Mislim da se to treba promijeniti, da svi moraju imati snažan osjećaj odgovornosti, osobito kada se radi o projektima od nacionalne važnosti čija implementacija će biti u korist svih građana”, poručila je Kovačević.

(Hina)