OSIJEK, 07. ožujka 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u utorak da je izrada zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse u završnoj fazi te bi u ožujku trebao biti u vladinoj proceduri, a nakon toga upućen u Sabor.

Nakon otvorenja 2. nacionalne poljoprivredne konferencije Slavonika, Tolušić je na pitanje novinara u kojoj fazi je izrada zakona, podsjetio da je polovicom siječnja završila javna rasprava, a da je primarna svrha zakona uređenje tržišnih odnosa koji danas nisu korektni.

Da je tržišna utakmica korektna mi taj zakon ne bismo morali donositi, rekao je Tolušić.

Tolušić je u svojim ranijim istupima najavio kako će se zakonom utvrditi nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, čijim se nametanjem iskorištava znatna tržišna snaga otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca u odnosu prema njihovim dobavljačima. Namjera je suzbiti i sankcionirati sustavne pojave pojedinih oblika izrazito nepoštenih praksi.

Neke od njih su nepropisno ili nepošteno prebacivanje troškova ili poduzetničkih rizika na drugu stranu; zahtijevanje naknade za usluge koje nisu pružene ili koje su pružene iako nisu ugovorene; jednostrane izmjene ugovorenih uvjeta te raskid ugovora s dobavljačima bez ili uz neprimjereno kratak otkazni rok.

Zasebno područje su cijene i utvrđivanje dampinga, pa znatan dio zakona ima zadaću onemogućiti nametanje prodaje proizvoda ispod nabavne cijene s PDV-om.

Što se tiče zakonske regulative o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem Tolušić je sadašnje raspolaganje ocijenio lošim, dodavši da malobrojni djelatnici Agencije za poljoprivredno zemljište koji se bave tom problematikom, koliko god dobro radili, objektivno ne mogu riješiti taj problem, zbog čega se raspolaganje mora vratiti općinama i gradovima.

Izvijestio je da je u završnoj fazi i priprema zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, a cilj je da bude usvojen tijekom srpnja.

(Hina)