Pelješki most, jedan od najvećih projekata u EU i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Unije, svečano je otvoren u utorak navečer, a redovan promet preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć.

Cjelodnevni svečani program koji se odvijao s obje strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna, završio je izvedbom Himne slobodi i velikim vatrometom, nakon čega je uslijedilo svečano otvaranje 2404 metra dugačkog zdanja. Tijekom vatrometa mostom su prošla i dva automobila hrvatske proizvodnje – Nevera Mate Rimca i automobil koji “gradi” proslavljeni automobilistički as Niko Pulić, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji. 

U ponoć je krenuo redovan promet mostom kojim je spojena južna jadranska obala, uključujući i Dubrovnik, s ostatkom Hrvatske i kojim se zaobilazi Neum i uski pojas teritorija BiH. Mostom se prelazi bez naplate cestarine i mostarine, što je bio uvjet europskog financiranja.

Europska komisija ranije je u utorak pozdravila otvaranje jednog od najvećih projekata u EU i najvećeg u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Unije. Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je da će most ubrzati gospodarski razvoj i ojačati teritorijalnu koheziju južne Dalmacije i Hrvatske u cjelini.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Xinhuau ustvrdio je da je riječ o projektu koji će produbiti obostrano korisne odnose Kine i Hrvatske te Europske unije. Pelješki most nazvao je simbolom plodne suradnje Pekinga i Zagreba u okviru šire suradnje između Kine i zemalja srednje i istočne Europe (Kina + 17).

Cijeli članak i fotogaleriju možete pronaći na: index.hr

Foto: Hina, Matko Begovic/PIXSELL, Miroslav Lelas/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL