Ford Motors je 2019. otpustio 7000 domaćih radnika, a do kraja 2020. najavljuje 12.000 otkaza u Europi. Nakon 4000 otkaza prošle godine Deutsche Bank želi do 2022. smanjiti radni korpus za 18.000 ljudi. General Motors najavljuje postepeno otpuštanje 14.000 zaposlenika. Kamo s tolikim tisućama ljudi na ulici? Jedno od sve popularnijih rješenja je outskilling, prekvalificiranje radnika na račun tvrtke, ali ne zato da ostanu u njoj, nego da potraže sreću u nekoj novoj firmi. I poslodavac i zaposlenik danas znaju da neće zajedno dočekati mirovinu.

Programi pripreme radnika za drugu karijeru u mnogim su zemljama u porastu naprosto zbog toga što uslijed globalne konkurencije, tehnoloških inovacija i restrukturiranja živimo u svijetu masovnih otkaza i potrage za novim radnim mjestima. Najnovije istraživanje magazina Fortune pokazuje da je na listi 500 najvećih američkih kompanija njih 70 posto prošle godine dalo otkaze zaposlenicima ili to predviđaju zbog ‘primjene novih tehnologija’.

Ali zašto bi neka tvrtka ulagala u radnike koje ionako namjerava otpustiti? Riječ je o korporativnoj odgovornosti i peglanju imidža. U vremenu u kojem su potrošači postali mnogo osjetljiviji na zagađenje okoliša, muljažu i loš odnos prema radnicima kažnjavaju ih odbijanjem kupovanja njihovih proizvoda i usluga. To je također preventivno sredstvo tvrtke u slučaju radnog spora jer će na sudu reći da je dala sve za svog djelatnika. Neki kažu da je to psihološki dobar potez jer se zaposlenicima šalje poruka da se tvrtka brine o njihovoj budućnosti, pa će biti motiviraniji za rad. Time se rješava i potražnja za tisućama kvalificiranih radnika na razini srednje stručne spreme, kojih je danas u SAD-u samo 43 posto.

Ali bez obzira na dobre i loše strane outskillinga, već samo njegovo uvođenje potvrđuje to da je stabilno radno mjesto prošlost, a privremenost globalna stvarnost. I poslodavac i zaposlenik danas znaju da neće zajedno dočekati mirovinu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay