Zagrebačko sveučilište je na listi Times Higher Education (THE) za 2023. godinu zauzelo najgoru poziciju u posljednjih pet godina i prilično je jasno da Hrvatska ima problem s obrazovanjem. Ove je godine Sveučilište u Zagrebu ušlo u kategoriju od 1201. do 1500. mjesta, a Sveučilište u Splitu je tek nešto bolje rangirano od zagrebačkog, u kategoriji od 1001. do 1200. na svijetu.

Ovo je deset YouTube kanala koji nude više korisnog znanja od većine fakulteta u Hrvatskoj.

1. WS Cube Tech

Ovaj YouTube kanal nudi sve što želite naučiti o web developmentu, digitalnom marketingu, razvoju aplikacija, grafičkom dizajnu, Phytonu i još mnogo čemu. Kanal trenutno ima 1.67 milijuna pretplatnika, a novi videi izlaze svakih nekoliko sati. Tko je željan znanja iz spomenutih oblasti tamo može pronaći – sve. Neki videi, poput onog o kodiranju u Phytonu, traju i po 17 sati.

2. Crash Course

YouTube kanal Crash Course prati 14 milijuna ljudi. Kanal je na početku zamišljen kao mjesto gdje će se učiti biologija i povijest, a onda je jako narastao. Tim Crash Coursea proizveo je više od 42 tečaja o širokom spektru tema, uključujući organsku kemiju, književnost, svjetsku povijest, biologiju, filozofiju, kazalište, ekologiju i mnoge druge.

3. GFX Mentor

GFX Mentor besplatno podučava grafički dizajn, uređivanje videa i animaciju. Ovdje ćete pronaći detaljne tečajeve za Adobe Illustrator, Photoshop, Premiere Pro, After Effects i mnoge druge.

4. Talks at Google

Ovaj kanal je skup sjajnih korporativnih intervjua i pruža platformu za utjecajne mislioce, kreatore i djelatnike koji govore o svom radu, životima i onome što ih pokreće da oblikuju svijet oko sebe. Talks at Google vodi virtualne i fizičke razgovore u više od 30 Googleovih ureda diljem svijeta i često snima te javno objavljuju te razgovore.

5. Ted Ed

Na Ted Edu postoje videi na svaku temu koja može zanimati pametnu i znatiželjnu osobu. Na zanimljiva pitanja o znanosti, povijesti, geografiji, psihologiji, kulturi i svim drugim temama odgovaraju stručnjaci. Videi su kratki, zanimljivi i poučni i vrlo vjerojatno se ne može desiti da netko tamo iznosi dezinformacije i da autori videa budu nekompetentni odgovoriti na pitanje ili razraditi temu.

6. Practical Engineering

Practical Engineering, odnosno Praktično inženjerstvo bavi se infrastrukturom i svijetom koji su stvorili ljudi oko nas. Osnovao ga je i producira ga građevinski inženjer Grady Hillhouse. Videi o građevini, materijalima, tehnikama i zanimljivostima iz tog područja imaju milijune pregleda.

7. Veritasium

Veritasium je kanal znanstvenih i inženjerskih videozapisa koji sadrže eksperimente, intervjue sa stručnjacima, cool eksperimente i javne rasprave o svim područjima znanosti.

Cijeli članak i video link na grupe možete pronaći na: index.hr

Foto: Pixabay